8.2.11

III CONGRÉS D'ESTUDIS DE L'HORTA NORD

Ens aplega esta informació:

"El proper dijous 10 de febrer s’iniciarà el III Congrés d’Estudis de l’Horta Nord organitzat pel Departament d’Enginyeria Rural i Agroalimentària de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (Universitat Politècnica de València) i el Centre d’Estudis de l’Horta Nord.

L’encontre, que tindrà lloc al Saló d’Actes de la citada Escola i al centre Cívic d’Alfara del Patriarca, reunirà més d’un centenar d’especialistes en diverses disciplines que, al llarg de tres dies, analitzaran el passat, el present i el futur de l’Horta.

Entre els experts que hi participaran, cal destacar la presència de Thomas F. Glick (Universitat de Boston), que pronunciarà la conferència inaugural. Glick, Doctor en Història per la Universidad de Harvard, és autor d’un dels treballs de referència sobre el regadiu valencià (Regadío y sociedad en la Valencia medieval) i la seua conferència versarà sobre fins a quin punt aquest regadiu és deutor del model establert durant la dominació musulmana. A més de Glick, intervindran com a ponents convidats Enric Guinot, de la Universitat de València) i Joan Olmos i José María García Álvarez Coque de la Universitat Politècnica de València.

Amb el PATH sobre la taula

Un altre element central de l’encontre serà el Pla d’Acció Territorial de l’Horta que protagonitzarà una de les sessions i al qual es dedicarà una taula redona que comptarà amb alguns dels seus redactors i representants de la societat civil, dels sindicats de llauradors i del món acadèmic.

Activitats paral·leles

A banda de les sessions científiques, els organitzadors han dissenyat tot un seguit d’activitats paral·leles que completen un programa ben atapeït. Aquestes s’iniciaran el diumenge 6 de febrer amb la VIII Baixada del Carraixet que s’iniciarà de bon matí des de la Rambla de Bétera fins a Alfara del Patriarca. I continuaran després amb la inauguració de tres exposicions: la mostra col·lectiva de pintura “L’Horta. Paisatges Recreats”, amb obres de Carlos Pérez-Bermúdez, Aurora Valero i Enric Ruiz que s’inaugurarà el dissabte 12 de febrer al Palau de la Senyoria d’Alfara del Patriarca; l’exposició fotogràfica “Érase una vez...” de fotografies d’Alfredo J. Llorens i l’exposició “Real Séquia de Moncada” que fa un recorregut per la geografía física i humana d’un dels principals eixos vertebradors de la comarca.

Finalment, com a cloenda del Congrés, hi haurà concert de la Colla Brials que presentarà a “El Teatret” d’Alfara del Patriarca un avançament del seu nou disc compacte dedicat a les músiques i cançons de l’Horta.

Hortografies. Primera Mostra Documental de l’Horta i el Regadiu

En paral·lel a les sessions científiques del Congrés se celebrarà també la primera mostra documental de l'horta i el regadiu, Hortografies. El festival està organitzat per la Fundació Assut en col·laboració amb el Centre d'Estudis de l'Horta Nord i la Universitat Politècnica de València.

El festival s'estructura en dos apartats de programació. En primer lloc, la secció "Home, horta i regadiu", fora de concurs, constituirà una mostra retrospectiva de pel·lícules, documentals o de ficció que contemplen la realitat dels sistemes de regadiu tradicionals dins o fora de les nostres fronteres. En aquesta secció s’exhibiran audiovisuals procedents de València, Mèxic, Holanda i França.

El capítol a concurs estarà format per una selecció de curtmetratges d'índole amateur, la temàtica dels quals gire al voltant de la realitat del medi rural de la comarca valenciana de l'Horta, així com de qualsevol àmbit territorial de característiques similars. En concret, els documentals poden acollir-se a les següents temàtiques: patrimoni i diversitat, sistemes de producció i gestió de la terra i l'aigua, i problemàtica i conflicte social".

Fotografia amb l'informació: Regador

Un congrés que "ens aplega a l'anima" diu Mª Jesús.

No hay comentarios:

Publicar un comentario