13.8.10

ENSENYAMENT EN VALENCIÀ



Font de Mora, Font de Mora... ens uniràs a tots i a totes, pares, mares, mestres, estudiants, sindicats, partits...El despreci per l'educació pública i per la llengua de la teua Conselleria ho conseguirà.
FAPA València demana a Conselleria que respecte la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià. "La federació de pares no entén com el conseller Font de Mora defén a ultrança el model plurilingüe, que encara no ha mostrat de forma clara a la comunitat educativa, apostant per l´anglés en tan sols sis centres de tota la comunitat i implantant plans experimentals com el xinés mandarí, i ara justifica que és impossible mantindre el model bilingüe per motius econòmics".

MANIFEST DE LA MESA PER L'ENSENYAMENT EN VALENCIÀ

Sí a l’ensenyament en valencià garantia de plurilingüisme

· Volem el compliment del dret a l’ensenyament en valencià expressat a l’Estatut d’Autonomia a tots els centres educatius, és a dir, que s’atenga tota la demanda d’ensenyament en valencià de la societat valenciana.
· Ens oposem a la paralització sistemàtica de l’obertura de noves línies en valencià que impedeix atendre’n la demanda. La Direcció General d’Ordenació de Centres ha optat per denegar o no
respondre les sol·licituds d’obertura de línies en valencià als centres per al curs 2010-2011, malgrat que la demanda per part de les famílies és molt superior a l’oferta. Cal tenir en compte que actualment només un 27,5% de tot l’alumnat valencià té l’oportunitat d’estudiar en valencià i que, als centres on s’oferten línies en valencià i en castellà, el 61,2% de les famílies trien ensenyament en valencià, ensenyament plurilingüe.
· Ens oposem al decret que retalla el Programa d’Incorporació Progressiva (PIP) i que entrarà en vigència per al curs 2010-2011, a tots els centres que tinguen PIP, en aquests termes: “En los centros situados en los territorios de predominio lingüístico valenciano, a tenor del título quinto de la Ley 4/1983, y al objeto de favorecer una enseñanza adecuada al medio sociocultural, se impartirá como máximo, además de la área Valenciano: Lengua y Literatura, una área no lingüística en valenciano a partir del tercer curso de la educación primaria”. Conseqüència: a tots els centres on hi haja PIP es produirà de forma automàtica la retallada sense respectar el Disseny Particular del Programa del Centre. Això suposa que el 80% de l’alumnat valencià estudiarà en un programa exclusivament monolingüe: en castellà.
· Recolzem el Pla per l’Escola Plurilingüe elaborat per Escola Valenciana per a desenvolupar un programa d’ensenyament plurilingüe real. Aquest Pla fou assumit també per la Mesa per l’Ensenyament en Valencià en el seu moment. (El podeu veure a
www.escolavalenciana.org/drets)
· Exigim el respecte, la protecció i la promoció del valencià, llengua oficial i pròpia, en l’àmbit educatiu i també als diferents àmbits d’ús. Per això estem en contra de les decisions dedesmantellament de l’Assessoria de Valencià i de tots els retalls a la promoció del valencià.
"La Federació de Mares i Pares d´Alumnes de València, FAPA-València, li recorda al titular d´educació que la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià, que ja porta més de 25 anys en vigor, establix que quan acabe l´ensenyança obligatòria, és a dir, als 16 anys, els estudiants han de ser perfectament competents en castellà i també en valencià i això és inqüestionable".
La cançó de Paco Muñoz Què vos passa valencians? diu molt. Què ens passa valencians? Què govern tenim?
Gràcies al blog de Berta Chulvi, Pasa la vida, vaig vore el vídeo. Parlava d'un altre tema, però...

No hay comentarios:

Publicar un comentario